Kategória: Tippek és trükkök

Függetlenül attól, hogy különálló szekrényt vásárol, vagy méretre szabottat rendel, az elrendezése mindig ugyanazon elveken alapuljon – mindenekelőtt igazodjon az Ön igényeihez és alapos tervezés előzze meg.

ssss

Egy jól elrendezett ház elegendő hellyel rendelkezik a szükséges dolgok tárolására, és ez nemcsak a ruhákra és a cipőkre értendő. Minden egyéb dolog, mint pl. a vasalódeszka, sporteszközök, szezonális dekorációk, játékok, ágynemű stb., kerüljön a megfelelő helyre. Hasznosnak bizonyulhat egy külön szekrény, amely elrejti az összes szükséges és felesleges dolgot. Ma rávilágítunk arra, hogy mire érdemes odafigyelni egy szekrény kiválasztáskor.

Külön gardróbszobát csak akkor érdemes kialakítani, ha van elegendő hely a lakásban - hiszen nincs is rosszabb annál, mint szűk térben öltözködni. Egy kényelmes gardróbszekrény minimális mérete 180 x 250 cm, ha tükröset szeretne, vagy két személy részére, akkor pár centiméterrel számoljon rá többet. Kis alapterületű lakásban vagy házban egy külön gardróbszobának nem sok értelme van - ebben az esetben a legjobb megoldás egy külön beépített szekrény. A szekrény ajánlott mélysége 70 cm.

uloz

Forrás: HOUZZ

A szekrény felépítése midig tükrözze a célt, amire szolgál, így mielőtt hozzáfogna a tervezéshez, válaszoljon az alábbi kérdésekre:

- Formális ruhatára van? Ha igen, akkor ügyeljen arra, hogy szekrényében elegendő hely legyen az öltönyök, ingek és kosztümök tökéletes tárolásához.

- Mennyi ruhadarabja van valójában?

- Milyen hosszúak azok a ruhák, amelyeket fel szeretne akasztani a szekrényben?

- Szeretné elrejteni a szezonális dolgokat, hogy szekrénye mindig tökéletes legyen?

- Gondolja át, hogy mit szeretne ténylegesen tárolni a szekrényben: csak ruhákat, cipőket, táskákat, bőröndöket, törülközőket, ágyneműt … stb.

bil

Tervezze meg ruhásszekrényét kreatívan

Amint felvázolta az igényeit, itt az ideje, hogy elkezdje a szekrény kialakítását. Kezdje azzal, hogy megtervezi, hová akasztja majd a ruhákat, kabátokat és a szoknyákat. Mindezek tárolására legalább 150-170 cm-t szánjon, dzsekik, ingek és öltönyök esetében elegendő 100 - 110 cm. Ezután összpontosítson a polcokra, ahová a többi ruha kerül.

Praktikusak lehetnek a fehérnemű-tároló kosarak, ékszerdobozok, nyitott alsónemű-tárolók, nyakkendő akasztók. Ha azt tervezi, hogy cipőit a ruhatárában tárolja, tegye őket átlátszó dobozokba vagy csomagolásba, hogy ruhái ne szívják magukba a cipő szagát. Kézitáskák számára hasznos lehet egy külön polc. A szekrény legmagasabb részére tervezzen egy polcot a szezonális ruhák számára. Ne felejtsen el külön helyet biztosítani a vasalónak és a vasalódeszkának.

stana

Forrás: HOUZZ

Ha egy külön helyiséget választ a ruhásszekrény elhelyezésére, ügyeljen a kellemes és megfelelő megvilágításra. Mindannyian tudjuk jól, hogyan hat ránk pl. a nagyobb áruházakban található világítás.

Fontos a megfelelő szellőztetés biztosítása. Ha szekrénye az ablak mellett helyezkedik el, nincs semmi gond, probléma csak akkor adódik, ha nincs természetes szellőztetés, és egy gardróbszoba esetében ezt meg kell oldani. Nincs is kellemetlenebb ilyenkor, mint a penész megjelenése.

Nagyméretű tükörrel optikailag tágíthatja a teret, melyet akár a szekrény ajtajára is elhelyezhet.

Ha ülőhely hiányában van, praktikus lehet egy nyitható ülőke vagy egy puff, melyekben akár további dolgokat is tárolhat.

stanik

Forrás: HOUZZ